dilluns, 28 de desembre del 2015

... I ENCARA MÉS FART DEL KÖNIG

Si hi ha un tòtem intocable pels gironins de bé és la cadena d'hamburgueseries König. Aquests restaurants s'han entreteixit tant a la ciutat que una Girona sense les cues que s'hi formen al davant cada vespre és absolutament impensable. Com un Dublin sense pubs, un París sense bistrots o una Roma sense pizzeries. A dia d'avui el König és el restaurant que millor explica Girona, alhora que és un tipus de local que difícilment arrelarà enlloc amb la força que ho ha fet aquí.

Per entendre aquest fenòmen hem de partir de la base que el gironí -i la gent dels pobles dels voltants també, però potser en menor mesura- és un animal de costums.  El tallat es pren en un bar, se sopa en un altre i es beu en un de diferent, procurant no barrejar gaire, no fos cas. I després hi ha el König. Fer un König és una expressió que ha fet fortuna a Girona, i que vol dir anar a menjar alguna cosa ràpida (al König, evidentment, perquè fer-ho a qualsevol altre restaurant és una aberració) després del cinema, o tornant de botiguejar. El König que fa uns anys van inaugurar a Barcelona és el millor exemple d'això que escric: sembla ser que s'ha convertit en un autèntic Little Girona, on els expatriats gironins -per dir-ne d'alguna manera- s'hi retroben tal i com ho feia la gent del Rick's Café.  Els que no sigueu de per aquí us preguntareu: i què cony té el König que el fa tan especial? Doncs no ho sé. En teoria ofereix molta qualitat a un preu assequible, a banda de servir-te raonablement de pressa. Els dos darrers punts són certs, tot i que el tema de la qualitat no el veig tan clar. Jo vaig deixar d'anar-hi perquè fer cua em molesta horrorosament, i aviat vaig descobrir que es pot viure perfectament sense trepitjar-lo.



En efecte, als dos o tres Königs sempre hi ha cua. De fet, fer cua és part de l'experiència-König. La gent l'assumeix, encantada de la vida, com qui s'espera per anar a fer un menú de degustació a Can Roca, i arrufen el nas el dia que no n'hi ha. Perquè fer cua és la millor manera que la gent et vegi, que vegi les bosses de les botigues on has estat i que vegi les Munich noves -abans eren Bikkemberg- que t'has comprat a vés a saber quin outlet. El fet que a la vora de cada König hi hagi restaurants que ofereixen tanta o més qualitat a un preu igual o més barat sembla que no importi gens als königuers. Menjar una hamburguesa en una altra banda és blasfèmia, a Girona, i els altres restaurants de fast-food de la ciutat sobreviuen gràcies als turistes o a la gent com jo, farta que es parli tan -i de manera tan extremadament afalagadora- del König, que ja ha passat a engrossir la llista de coses que procuro no fer, com ara comprar al Mercadona o veure partits de futbol.

A la Plaça Independència hi ha restaurants fantàstics on podeu menjar el mateix que ofereix el König sense haver de fer cua. Aquests dies n'he descobert uns quants. Estan molt bé de preu, us ho prometo, i el servei és exquisit. Aneu-hi i tasteu el que hi fan. Us asseguro que el mite de les patates braves del König (per què carai en diuen braves si no piquen?) se us esfondrarà molt i molt de pressa.