dilluns, 4 de febrer del 2013

EL FUTUR DELS LLIBRES



books

Fa temps que hi penso, suposo que com tothom que se'ls estima. Els fets es precipiten, i tot va tan de pressa i avança de forma tan imprevisible que ningú no sap on mirar. Però anem a pams:

- D'una banda, en general hi ha poca gent que llegeixi. Quasi tothom compra un llibre per Sant Jordi o s'empassa les Ombres de Grey perquè algú de la feina li ha dit que és una passada, però el grup de gent que realment es gasta diners en llibres -i que per tant sosté l'entramat- és relativament petit.

- Les sèries de TV són avui en dia el que anys enrere eren les novel·les per fascicles. Sé de gent que llegeix un llibre a l'any, o ni tan sols això, mentre que no sé de ningú que pugui passar més de quinze dies sense veure ni una pel·lícula o episodi.

- Els llibres digitals, que fins ara només eren una amenaça fantasma, comencen a implantar-se de manera seriosa en el mercat lector. I tothom sap que allà on hi ha un llibre digital hi ha la possibilitat de descarregar-se còpies pirata. Aquest fet no seria alarmant si, com en el món de la música, els escriptors tinguessin altres maneres de guanyar diners (els músics, per exemple, fan concerts), però com ja hem dit el públic lector és escàs, i si a sobre no compra...

- Les autoedicions són un nou jugador a la partida. Gràcies a Internet, qualsevol persona pot escriure un llibre, promocionar-lo i vendre'l a un o dos euros. Ara mateix no hi ha manera de separar el gra de la palla, i al costat d'obres de qualitat que senzillament no han trobat una editorial adequada, hi ha productes absolutament infectes. La lliure competència és més real que mai, amb tot el que té de bo i de dolent.

- Els llibres segueixen tenint preus alts (excepte les autoedicions digitals, que pràcticament les regalen, com ja s'ha dit). No estic segur de que aquest fet sigui dissuassori (a qui li agrada una cosa troba diners per aconseguir-la) però no podem obviar-lo.

Si posem tots aquests ingredients en una batedora el còctel resultant seria més aviat dolent. Vull creure que hi ha ingredients que m'he descuidat i que ajudarien a endolcir la mescla però, la veritat és que ara mateix no em vénen al cap.