diumenge, 22 de gener del 2012

BATEJOS, FACEBOOK I ROBINSON CRUSOE




Cada vegada hi ha més pares que no bategen al seu nadó perquè no volen imposar-li res. Diuen:
- Si vol ja ho farà quan sigui gran. No volem que sigui cristià si no en té ganes. Ell ha d'escollir.
És un bon punt de vista, i és encomiable que els progenitors es preocupin tant per la llibertat de l'infant. El que sobta és que aquests pares i mares, tan preocupats perquè el seu fill pugui escollir el seu futur espiritual, pengin fotos del nadó al Facebook, o allà on sigui. No té sentit que donin l'oportunitat al nen perquè el dia de demà sigui cristià -o pastafari, o islamista radical- però no li deixin escollir si voldrà tenir una vida pública a Internet. Fugint d'una religió han anat a para a una altra, però aquest és un altre tema que mereix ser tractat amb més profunditat.

Nosaltres ja hem triat: hem dit sí al Facebook, al Twitter, al Blogger, a tot el que ens han posat al davant. Hem penjat, o ens han etiquetat, en fotos on sortim fent el ximple, potser amb alguna copa de més. Fotos fent ganyotes a la càmera, pretenent vés a saber què. De ben segur que aquestes fotos d'aquí a uns anys ens faran envermellir, i sentirem una vergonya profunda, infinita, de nosaltres mateixos. Sigui com sigui, aquesta ha estat la nostra opció, però no pas la dels nostres fills. De la mateixa manera que avui dia tothom és tan madur i tan responsable que no  bategen a la criatura perquè no la volen condicionar, la gent penja amb alegria fotos del nen a les xarxes socials (he vist fins i tot ecografies del nadó al lloc on hi hauria hagut d'haver la foto de perfil de la mare). Una autèntica irresponsabilitat, i més venint de pares i mares tan conscienciats amb la llibertat individual.  I si el nen o la nena escull ser una mena de Robinson Crusoe i viure aïllat en aquest mar virtual? Els ho retraurà tota la vida. "Vau penjar fotos meves quan només era un embrió!"

Al cap i a la fi, és fàcil sortir de l'Església. N'hi ha prou no anant a missa, i aviat s'obliden de tu. Si  tens ganes i paciència també pots apostatar: en sé més d'un que ho han fet. Però no sé si ho heu provat sortir del Facebook: és del tot impossible.