dimarts, 8 de novembre del 2011

PARTS NATURALS

L'hospital on la meva dona ha de parir està especialitzat en parts naturals. Els partidaris d'aquest mètode no utilitzen l'anastèsia fins al darrer moment (un part ideal, segons ells, és un part sense epidoral ni medicaments de cap classe) i no creuen en programar els naixements. Per descomptat, al bebè no se li pot donar llet de farmàcia. La dona ha d'escollir la postura en la qual vol donar a llum, i disposa d'un ampli repertori d'opcions: des de banyeres fins a cadires especialment modificades. Sembla ser que algunes de les tècniques estan inspirades en la manera com pareixen les dones africanes. Durant els cursos de pre-part van ensenyar-nos tècniques de respiració que se suposa que han de substituir els analgèsics. Per a algunes dones la forma de parir és un ritual que han de dur curosament preparat, i moltes fins i tot escriuen el pla de part en un paper.
Tot això ho trobo fantàstic. El que no trobo tan bé és que encara, a hores d'ara, ningú m'ha sabut explicar de manera convincent quines aventatges té aquest mètode. Per què, exactament, la dona ha de patir més? El nen serà millor persona si neix en una banyera en comptes d'una camilla? No havíem quedat que els patiments innecessaris de la mare afectaven al nen?
El seu argument és que sempre s'ha parit d'aquesta manera i que el cos està perfectament preparat per suportar-ho. D'acord, però tothom s'imagina la rèplica: si ho fem tot de la manera antiga, deixem de vacunar-nos, de prendre antibiòtics i d'afartar-nos d'Ibuprofeno. Deixem de fer servir aquests walkie talkie que hi ha per vigilar als nadons i no cal que ens gastem els quartos comprant un cotxet fashion. No cal que comprem tanta roba al nen perquè abans passaven amb menys. Tampoc és necessari comprar-li joguines ja que els nostres avis amb un ninot de drap en feien prou. Les banyeres i els canviadors són innecessaris, doncs antigament els banyaven a la pica de la cuina i els canviaven sobre la taula. I així podríem anar fent.
Els parts naturals són una moda que d'aquí a uns anys passarà. Després ens diran que el millor és inflar-nos amb tranquil·litzants o parir fent la vertical, ja ho veurem.