dilluns, 20 de juny del 2011

LA CARETA


Aquests dies segur que heu tingut l'oportunitat de veure aquesta careta. Molts indignats la duen, igual que aquell grup de pirates informàtics. Per als qui no ho sapigueu, el protagonista de la pel·lícula V de Vendetta, un revolucionari anarquista modificat genèticament, la feia servir per tapar-se la cara. Al  final de la pel·lícula se la posen tots els ciutadans i ciutadanes per començar una revolució contra el poder.
Bé. La pel·lícula es deixa veure, però està basada en un còmic mític. Creat per Alan Moore, ens presenta un futur distòpic i autoritari. L'heroi és una mena de terrorista que pretén enfonsar el règim dictatorial. Amaga el seu rostre -dónen a entendre que està cremat o deformat- amb una careta de Guy Fawkes, personatge històric que va intentar volar pels aires el parlament anglès. Per fer-ho va cavar un túnel i va omplir-lo de barrils de pòlvora. Van enxampar-lo al darrer moment i el van matar. Les seves motivacions no estan clares, però la lluita de religions podria ser una d'elles. Sigui com sigui, segurament s'allunya molt del personatge idealista i heroic que Moore i els germans Watchovsky ens volen retratar. És més fàcil que fos un fanàtic perillós que no pas un ideòleg noble.
No sé si els indignats saben que el creador de V de Vendetta va rebutjar la pel·lícula i fins i tot va negar-se a que el seu nom sortís als crèdits. No se sap exactament per què. La pel·lícula té un final molt èpic, molt grandiloqüent, mentre que el del llibre és molt més fosc i pessimista. També van oblidar-se de vàries subtrames que al còmic tenen certa importància. Malgrat tot, ens deixa algunes frases que han passat a la història dels còmics. La més famosa, segurament, és aquella que diu que les idees no es poden matar. Perquè són a prova de bales.