dissabte, 26 de març del 2011

BON KARMA

 

Les bones accions proporcionen bon karma, tant en aquesta vida com a les properes. Aquesta creença budista ha anat deformant-se fins a convertir-se pràcticament en superstició a Myanmar. Algú va escriure que allà les persones són petites i els fantasmes, grans. No s'equivocava gens. Avui dia el comú de la població -incloent-hi a persones cultes- creuen en guardians dels arbres i de les pagodes, una mena d'esperits protectors, semblants als Nats, de qui ja vaig parlar fa poc. És normal veure arbres amb ofrenes florals i petits altars: cal fer que els esperits, que sovint són capritxosos i irritables, estiguin contents.
Els birmans, doncs, es llancen a fer petites bones accions amb la intenció de millorar la seva sort. Alguns d'aquests good deeds poden ser:
- Omplir d'aigua unes gerres de terrissa que trobes per tot arreu i que serveixen perquè la gent en pugui beure i es pugui rentar. No cal dir que si un turista toca aquesta aigua patirà la pitjor gastrointeritis de la seva vida.
- Com ja he dit, les ofrenes són un good deed tradicional. És normal oferir diners i menjar a Buda o als esperits.
- Hi ha tota una sèrie de petits rituals que donen sort, com ara tirar un nombre de gots d'aigua igual a la teva edat sobre l'estàtua amb forma d'animal que representa el dia de la setmana que vas néixer. Vaig haver de tirar trenta-quatre gots d'aigua (se'm va fer etern) sobre un petit lleó de pedra.
- Enganxar pa d'or -que prèviament has comprat als venedors de carrer- a les estàtues de Buda per fer-les, així, encara més daurades.  Algunes d'aquestes estàtues estan tant botides per culpa del pa d'or que comencen a perdre la seva forma original (vegeu la foto).
- Comprar un ocell o peix i posteriorment alliberar-lo.
I així anar fent. No crec gaire amb tot això de la reencarnació però sempre tinc present la fòrmula de comiat que feia servir el meu personatge preferit de Lost, en Desmond: "I'll see you in another life, brother!".