dimecres, 29 de desembre del 2010

ARRÒS COVAT

Aquest mes de desembre la  revista Benzina  ha tingut l'amabilitat de fer una ressenya de Manual de Supervivència. Em sento doblement honrat: primer per figurar-hi i segon per compartir pàgina amb Arròs Covat, el còmic de Juanjo Saez en el qual s'hi basa una sèrie d'animació amb el mateix nom i que podeu veure des d'aquí.

Arròs covat és la història d'en Xavi, un paio que ronda la trentena i que, quan la sèrie comença, se separa de la seva nòvia de tota la vida. L'autor retrata magistralment la situació, amb tota una llista de tòpics que, no per tòpics, deixen de ser menys veritat. Paral·lelament a la separació, el protagonista comença una relació incerta amb la Luz, un esplèndid retrat d'una noia de vint anys amb el cap ple de pardals i experta en el joc de "ara em tens, ara ja no". Un joc agredolç i que quasi tothom ha jugat en algun moment de la seva vida. I precisament això és el que fa que aquesta obra sigui tan gran: la facilitat del lector/espectador per identificar-se amb els personatges i les situacions.  Saez és un mestre ubicant l'acció i creant un ambient trendy barceloní força proper a la realitat. Són històries curtes, tràgiques, costumistes, divertides i realistes. L'heroi del còmic -i de la sèrie- és un autocompassiu ploraner que, per força, desperta simpatia i ràbia a parts iguals.

És una sort que figures com la de Juanjo Saez comencin a ser coneguts pel gran públic. Potser així, algun dia, abandonarem els temes de sempre de la cultura catalana: la Guerra Civil, la construcció d'esglésies i els drames familars.